Ontslag nemen

Ontslag nemen

Heb je een nieuwe baan? Heb je genoeg van je huidige baan? Er zijn allerlei omstandigheden waardoor je als werknemer ontslag zou willen nemen. In principe is ontslag nemen vaak wel mogelijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je dan op moet letten. Hieronder een aantal belangrijke tips en wetenswaardigheden.

Opzegtermijn

Normaal gesproken kun je een vast contract altijd opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand. In de arbeidsovereenkomst kan een langere opzegtermijn zijn afgesproken, zolang hij maar niet langer is dan 6 maanden.

Opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan niet altijd

Soms is het opzeggen van een arbeidsovereenkomst door de werknemer niet mogelijk. Dat is het geval als er sprake is van een contract voor bepaalde tijd. Het uitgangspunt is dat dat contract uitgediend moet worden. Alleen als in de arbeidsovereenkomst is afgesproken dat het mogelijk is om tussentijds op te zeggen dan kan dat.

Ontslag nemen kan je duur komen te staan

Ontslag nemen kan allerlei motieven hebben. Als je een nieuwe baan vindt bijvoorbeeld. Als je dan ook nog eens een juiste opzegtermijn in acht neemt dan is er natuurlijk niks mis mee. Maar bedenk goed: ontslag nemen zonder dat er een nieuwe baan in het vooruitzicht ligt is gevaarlijk. Met een opzegging door de werknemer verliest de werknemer in principe het recht op een WW-uitkering.

Behalve de opzegtermijnen en het recht op WW zijn er nog wel andere kwesties waarover je als werknemer moet nadenken voordat je ontslag neemt. Wanneer er bijvoorbeeld een concurrentiebeding is opgenomen in een arbeidsovereenkomst kan de voormalige werkgever bezwaar maken tegen een nieuwe dienstbetrekking elders.

BeÃĢindigingsovereenkomst is vaak beter

Als een werknemer op enig moment weg wil gaan bij een werkgever dan is het verstandig (als er tenminste geen uitzicht bestaat op een nieuwe baan) daarover het gesprek met de werkgever aan te gaan. Als de werkgever namelijk bereid is om mee te werken aan een vertrek, dan kan wellicht een beÃĢindigingsovereenkomst gesloten worden. Hierdoor kan het recht op een WW-uitkering veilig gesteld worden, net als het recht op een transitievergoeding.