Ontslag nemen

Ontslag nemen
Heb je genoeg van je huidige baan? Of heb je een nieuwe baan? Er zijn allerlei omstandigheden waardoor je als werknemer ontslag wil nemen. In principe is ontslag nemen vaak wel mogelijk. Toch zijn er een aantal dingen waar je dan op moet letten. Hieronder geven we je een aantal belangrijke tips en wetenswaardigheden.

1. Let op je opzegtermijn

Normaal gesproken kun je een vast contract altijd opzeggen met een opzegtermijn van één maand. Maar let op: via je arbeidsovereenkomst kan een langere opzegtermijn zijn afgesproken. Deze kan niet langer zijn dan zes maanden.

2. Opzeggen van een arbeidsovereenkomst kan niet altijd

Soms kun je als werknemer een arbeidsovereenkomst niet opzeggen. Dat is het geval wanneer er sprake is van een contract voor bepaalde tijd: zo'n contract moet uitgediend worden. 
Tussentijds opzeggen kan wel wanneer die mogelijkheid is opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

3. Ontslag nemen kan je duur komen te staan

Ontslag nemen kan allerlei motieven hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een nieuwe baan vindt. Neem je ook de juiste opzegtermijn in acht dan is er niets aan de hand. Maar bedenk goed: ontslag nemen zonder dat er een nieuwe baan in het vooruitzicht ligt, is gevaarlijk. Als je als werknemer opzegt dan verlies je in principe het recht op een WW-uitkering. 

De opzegtermijnen en het recht op WW zijn niet de enige kwesties waardoor je als werknemer goed moet nadenken over het nemen van ontslag. Wanneer er bijvoorbeeld een concurrentiebeding is opgenomen in een arbeidsovereenkomst dan kan de voormalige werkgever bezwaar maken tegen een nieuwe dienstbetrekking elders.

4. Beëindigingsovereenkomst is vaak beter

Wil je als werknemer op enig moment weg bij je huidige werkgever? Dan is het verstandig om daarover in gesprek te gaan met je werkgever. Tenminste, als er geen uitzicht bestaat op een nieuwe baan. 
Als de werkgever bereid is om mee te werken aan een vertrek dan kan wellicht een beëindigingsovereenkomst worden gesloten. Hierdoor kun je het recht op een WW-uitkering en transitievergoeding veiligstellen.

Wil je ontslag nemen maar weet je niet hoe je dit het beste kunt aanpakken? Of heb je een andere vraag rondom ontslag, ziekte of je contract? De arbeidsrechtdeskundigen van Ontslagtraject helpen je graag verder. 

Vul het contactformulier hiernaast in en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Het eerste adviesgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.

Contact

Onze arbeidsdeskundigen staan voor je klaar. Vul het contactformulier in of bel 0851306739

Het eerste adviesgesprek is altijd vrijblijvend en kosteloos.